Logo Familiekamp 127

Flag of Morocco

Couscous of koeskoes is grof gemalen durumtarwe. Het hiermee gemaakte griesmeel wordt via een draaitrommel omgevormd in kleine bolletjes die net als houdbare pasta's worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 800 gr lamsvlees om te stoven (bout of andere stukken)
  • 8 merguez-worsten
  • 2 uien
  • 4 teentjes look
  • 6 à 10 wortelen
  • 1 kleine courgette
  • 1 aubergine, 1 groene en 1 rode paprika
  • ½ l tomatenblokjes
  • enkele selderstengels
  • 1 klein blik kikkererwten
  • ½ koffielepel gedroogde Spaanse peper,
  • 1 koffielepel paprikapoeder, olijfolie en boter, peper en zout.
  • Zoete saus van 2 uien, 200 gr gele rozijnen, snuifje kaneel, 120 gr suiker, 150 ml water, olijfolie.
  • Pikante chilisaus van 1 grote ui, 1 teentje look, ¼ l tomatenblokjes met kruiden, ½ koffielepel gedroogde Spaanse peper, olijfolie, marjolein, tijm, rozemarijn, peper en zout.
  • 1 kg couscous, 1 liter warm water, 100 gr boter.

Bereiding

  • Snij het lamsvlees om te stoven in 8 of meer stukken, verhit de olijfolie met een beetje boter en bak hierin het vlees 5 minuten op hoog vuur.
  • Snij de uien en look in grove stukken en laat nog 5 minuten met het vlees meebakken. Doe er dan de tomatenblokjes bij en laat 15 minuten doorkoken.
  • Giet er 2 liter warm water over en breng aan de kook. Snij ondertussen de wortelen en selderstengels in grove stukken, doe ze in de pan en laat 15 minuten sudderen.
  • Snij de courgette, de aubergine en de paprika in stukken en doe ze ook in de pan. Kruiden met peper, zout, paprikapoeder en de Spaanse peper. Laat dit alles nog 50 minuten rustig verder stoven.
  • Maak de zoete saus : de uien in de lengte in reepjes snijden. Doe deze in een pannetje met wat olijfolie en bak op een hoog vuur tot de uien bruin kleuren. Doe de rozijnen, kaneel en suiker erbij, giet er het water over en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met deksel op de pan 45 minuten pruttelen.
  • Maak de pikante chilisaus : de ui en look in fijne stukjes snijden, even laten stoven in de olijfolie. Doe er de tomatenblokjes en alle kruiden bij, breng op smaak met peper en zout. Laat met deksel op de pan gedurende 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Stoom de couscous : de couscous in een grote kom met het warm water omroeren en er de boter onder mengen. Laat dit 7 minuten zwellen. Doe het in het vergiet van de couscouspan (of in een zeef) en laat de laatste 20 minuten stomen boven de pot met groenten.
  • Bak ondertussen het lamsvlees rosé (brochettes, koteletjes of boutsneden) en de merguez-worsten bruin bakken.
  • Leg het vlees op een schaal en zet op een schotelwarmer op tafel. Doe de bouillon en de groenten in een grote kom en zet midden op tafel. Serveer de gestoomde couscous in een verwarmde schaal met deksel. Zet er kommetjes bij met de zoete saus, de pikante chilisaus, de kikkererwten.