Spanje

Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en typisch Spaans gerecht, dat oorspronkelijk uit de lagune van Albufera afkomstig is. 

Ingrediënten (voor 10 personen)

  • 500 g rijst *
  • 1 soepkom (diepvries-) erwten
  • 2 uien
  • ½ rode, ½ gele en ½ groen paprika in reepjes
  • 2 citroenen
  • platte peterselie
  • 5 tenen look (geperst in in wat olijfolie)
  • 10 kip drumsticks
  • +/- 30 scampi's
  • mosselen, venusschelpjes, calamares
  • 10 merguese worstjes
  • 20 schijfjes chorizzo
  • koffielepel kurkuma
  • 1 mespunt colorante
  • 1 dopje safraan
  • 2 boullionblokjes kip (1 liter boullion)

(*) Opmerking

  • Paella rijst - middellange licht klevende rijstsoort - na koken zijn de grote bolle korrels nog redelijk los, maar als de rijst iets afkoelt gaan de korrels enigzins aan elkaar plakken. De rijst wordt verbouwd in Spanje en ook wel Spaanse rijst genoemd.

  • Variëteiten zijn Granza en Valencia rijst. (risotto rijst is een vergelijkbare soort en kan in recepten deze rijst vervangen)

Bereiding

  • Op voorhand de drumsticks kruiden (kippenkruiden, tijm, peper en zout) en afbakken in oven (180°) en de mergueze worstjes bakken in de pan
  • In de paella-pan olijfolie verhitten
  • Uien en paprikas roerbakken paprika op een laag vuur
  • Nog wat olijfolie toevoegen en de rijst en even op een hoogvuur laten bakken
  • Dan de boullion en de kruiden toevoegen en laten pruttelen op een laag vuur.
  • Steeds voldoende boullion toevoegen
  • Na een tijdje pruttelen de erwtjes onderroeren en de scampis, calamareringen en zeevruchten toevoegen. De look (in olijfolie) toevoegen
  • Nog 5 minuten laten pruttelen.
  • De drumsticks, worstjes en schijfje chorizzo, schijfjes citroen en wat gesneden platte peterselie mooi schikken in de pan.
  • Pers een citroen uit over het geheel, en klaar...

   
 email Familiekamp  |   email Webmaster