Congo

Moambe is zowat het bekendste gerecht uit Congo. Het betekent letterlijk acht in Lingala, een verwijzing naar het aantal ingrediënten dat traditioneel in een moambe werd gebruikt. De basisbestanddelen zijn: palmnoten, kip, gedroogde vis, gemalen aardnoten, rijst, maniokbladeren (saka saka of sombe), bakbananen en pili pili in een pikante saus.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 kip van ongeveer 1,2 kg
  • 2 bakbananen
  • 300 g palmnotensaus voor moambe (blik)
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipepertje
  • 200 g saka-saka (maniokbladeren)
  • 1 sjalot boterboter arachideolie peper en zout

Bereiding

  • Snijd de kip in 8 stukken en laat ze kleuren in hete arachideolie.
  • Zet het vuur lager en doe er de gesnipperde uien, look en het pepertje bij. Laat de uien glazig worden en doe er dan de palmnotensaus bij.
  • Zet het deksel op de pan en laat zo’n 45 minuten heel rustig sudderen.
  • Stoof de gesnipperde sjalot aan in boter en doe er de goed uitgelekte saka-saka bij. Laat goed doorwarmen en breng op smaak met peper en zout.
  • Pel de bananen en snijd in grote stukken. Bak goudbruin in de frituurpan.
  • Serveer met gestoomde witte rijst.

Opmerking

  • Zowel de sausbasis als saka-saka vind je in vrijwel ieder warenhuis. Saka-saka lijkt wat op spinazie, maar het is iets bitterder van smaak.
 

   
 email Familiekamp  |   email Webmaster