Moambe is zowat het bekendste gerecht uit Congo. Het betekent letterlijk acht in Lingala, een verwijzing naar het aantal ingrediënten dat traditioneel in een moambe werd gebruikt. De basisbestanddelen zijn: palmnoten, kip, gedroogde vis, gemalen aardnoten, rijst, maniokbladeren (saka saka of sombe), bakbananen en pili pili in een pikante saus.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 kip van ongeveer 1,2 kg
- 2 bakbananen
- 300 g palmnotensaus voor moambe (blik)
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 chilipepertje
- 200 g saka-saka (maniokbladeren)
- 1 sjalot boterboter arachideolie peper en zout
Bereiding
- Snijd de kip in 8 stukken en laat ze kleuren in hete arachideolie.
- Zet het vuur lager en doe er de gesnipperde uien, look en het pepertje bij. Laat de uien glazig worden en doe er dan de palmnotensaus bij.
- Zet het deksel op de pan en laat zo’n 45 minuten heel rustig sudderen.
- Stoof de gesnipperde sjalot aan in boter en doe er de goed uitgelekte saka-saka bij. Laat goed doorwarmen en breng op smaak met peper en zout.
- Pel de bananen en snijd in grote stukken. Bak goudbruin in de frituurpan.
- Serveer met gestoomde witte rijst.
Opmerking
- Zowel de sausbasis als saka-saka vind je in vrijwel ieder warenhuis. Saka-saka lijkt wat op spinazie, maar het is iets bitterder van smaak.