Nasi goreng is een Indonesisch roergebakken rijstgerecht. Het is gemaakt met rijst, roergebakken in bakolie met knoflook, ui of sjalotten, gebakken garnalen, kip, rundvlees of gesneden bakso, chili, Chinese kool, kool, tomaten, eieren en andere groenten.
Ingrediënten
- 2 kipfilets, in reepjes
- 1 theelepel bloem
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 theelepel suiker
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 stengel prei, in plakjes
- 100 g oesterzwammen, in reepjes
- 1 stengel bleekselderij, in boogjes
- 10 g gember, geraspt
- 1 rode chilipeper, in fijne ringetjes
- 100 ml groentebouillon
- 1 eetlepel sojasaus
- 125 g rijst
- 1 theelepel sesamolie
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
Bereiding
- Kruid de kipreepjes met peper en zout en bestrooi ze met bloem. Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak ze goudbruin. Bestrooi dan met de suiker en laat lichtjes karamelliseren. Haal de kip uit de pan en zet even opzij.
- Stoof de ui en de knoflook glazig in dezelfde pan. Doe er dan de prei, de oesterzwammen en de bleekselderij bij. Roerbak enkele minuten.
- Schep er de kipreepjes opnieuw bij en voeg ook de gember, chilipeper, groentebouillon en sojasaus toe. Schep goed om.
- Kook de rijst (zie verpakking) gaar in gezouten water. Giet af en meng met de sesamolie.
- Meng de eieren met de melk, peper en zout. Bak een omelet en snij in reepjes.
- Verdeel de rijst over de kommen. Schep hierover de kip met de groenten en werk de nasi af met de reepjes omelet.