Historisch bier Opperman krijgt tweede leven...
Erfgoed Herselt brengt hulde aan erevoorzitter met speciaal voor hem gebrouwen OpperJan
HERSELT - Erfgoed Herselt stelde zaterdag de OpperJan voor, een donker bier van 7,5% gebrouwen volgens een recept van de voormalige Herseltse brouwerij Verlinden. Het oorspronkelijke bier heette Opperman, maar de erfgoedvereniging paste één lettertje in de naam aan als eerbetoon aan hun overleden erevoorzitter Jan Verlinden. Zijn familie was er zaterdag bij en keurde het brouwsel met opgestoken duim goed.
De Herseltse brouwerij Verlinden was actief van 1919 tot 1974. Zoon van brouwer Evarist en voormalig voorzitter van Erfgoed Herselt Jan Verlinden speelde met het idee om een oud recept van de Opperman opnieuw te brouwen, maar de lancering heeft hij helaas niet meer mogen meemaken. In november 2020 overleed hij aan een erfelijke ziekte. Hij werd 75 jaar.
Foto: Het team van brouwerij Verlinden ergens in de jaren '40. De man in kostuum is Evarist Verlinden. De man met de pijp is Jozef Verlinden.
Zijn opvolgers bij Erfgoed Herselt wilden zijn idee niet verloren laten gaan. Met de steun van de familie Verlinden, Landschapspark de Merode, de Aarschotse Stadsbrouwers en de gemeente Herselt staken ze de handen uit de mouwen.
“Aan het oude recept ontbrak één belangrijk element: de gist”, vertelt huidig voorzitter Frans Verstrepen. “Vorig jaar maakten de Aarschotse Stadsbrouwers vier testbrouwsels met verschillende gisten. Eind oktober was er een proefsessie om de beste versie uit te kiezen. Leuk weetje: drie versies van de OpperJan haalden het van een bekend patersbier dat als vijfde was toegevoegd aan de proefsessie.”
Zomerbar
Van de OpperJan is voorlopig 500 liter gebrouwen bij brouwerij Boelens in Belsele. Komend weekend volgt de voorstelling voor het grote publiek bij de zomerbar aan VTC De Mixx. “We nodigen iedereen uit om er twee OpperJans te komen drinken, want op één been kan je niet staan”, zegt Verstrepen met een knipoog.
“Meer mag ook, maar zie dan wel dat je een BOB meebrengt. Op zaterdag 30 juli vind je ons op de avondmarkt in Herselt. Nadien wordt ons bier in principe beschikbaar bij een aantal gespecialiseerde Herseltse biercafés.”
De originele Opperman met glas
Met het bier hoopt Erfgoed Herselt een ruim publiek warm te maken voor erfgoed. “We hopen dat de OpperJan gaat leiden tot vele ontmoetingen en nieuwe ideeën voor erfgoedprojecten. Want bij een goed biertje ontstaan vaak toch de beste ideeën”, stelt Verstrepen. “De winst gaat integraal naar onze andere erfgoedprojecten. We kijken ook steeds naar de mensen van Erfgoed de Merode, met wie het altijd fijn samenwerken is.”
Nieuw glas
Tijdens de voorstelling ontvingen de weduwe, de broers en de zus van Jan Verlinden als eersten een bierpakket. “Jan was kinesist, maar na zijn pensioen stortte hij zich meer dan ooit op erfgoed, iets wat me zelf ook erg boeit”, vertelt weduwe Bea Bergen. “Het recept van de Opperman wilde hij niet verloren laten gaan. Ik ben eigenlijk echt wel verbaasd over het resultaat. Ook het oude logo met de aanpassing naar OpperJan erin, vind ik heel geslaagd.”
Voor wie thuis wil (verder)genieten van de OpperJan of voor wie een uniek geschenk zoekt, biedt Erfgoed Herselt pakketjes aan met daarin vier biertjes en een glas. “Voor het glas hebben we een ander ontwerp moeten kiezen dan het originele”, geeft Verstrepen nog mee. “Het oorspronkelijke design van het Opperman-glas is intussen gepatenteerd.”
De familie Verlinden testte het bier uiteraard meteen uit tijdens de voorstelling van zaterdag.
(Beatrijs Bergen, Jef Verlinden, Godelieve Verlinden, ..., Karel Verlinden)