Château de Freux
Châteaux de Freux | Freux, 2023
In 2023 trokken we naar het Château de Freux om ons 70-jarig jubileum te vieren. Hieronder vind je de geschiedenis van het kasteel.
Baron Adrien Goffinet
Het verhaal begint met Adrien Goffinet, luitenant-generaal van de cavalerie en een naaste medewerker van Leopold I en vooral Leopold II. De 'Baron Generaal' begon een beleid van aankoop en ruil van gronden in de regio, dat werd voortgezet door twee van zijn kinderen, de tweeling Auguste-Constant (1857-1927) en Constant-Auguste (1857-1931).
Bijgenaamd 'de bouwende broers', bouwden ze het huidige kasteel op de funderingen van drie kleine huizen (daterend uit de 17de en 18de eeuw). De drie verschillende funderingen zijn te zien in de kelders van het château.
Deze twee broers waren in dienst van Koning Leopold II. Constant, vertrouweling van de koning, trad op als intendant van de Civiele Lijst. Auguste, in zijn hoedanigheid van secretaris van de 'Commando's van de Koning en de Koningin', behandelde de niet-politieke correspondentie van de Koning en werd later adjudant van Prins Albert, de toekomstige Koning Albert I.
Baron Jacques de Fierlant Dormer
De gebroeders Goffinet renoveerden en bouwden het kasteel, vervolgens een molen, een smederij, enz. en legden hun stijl op: ze verlegden wegen, groeven tientallen vijvers en ontwikkelden een zelfvoorzienend economisch model voor het landgoed. Veel Vlaamse arbeiders namen deel aan de werkzaamheden, van wie sommigen zich in de streek vestigden en hun nakomelingen hier nog steeds wonen. Er werd ook een metalen toren gebouwd, die enkele jaren geleden werd vernield, om het werk van bovenaf te observeren.
De broers woonden in Brussel, maar hadden een echte passie voor Freux. Ze kwamen er aan in privéwagens en namen hun paarden mee naar het nabijgelegen station van Libramont. Omdat ze geen nakomelingen hadden, lieten ze het hele landgoed na aan de kleinzoon van hun zus, de grootvader van de huidige eigenaar, Baron Jacques de Fierlant Dormer, die het kasteel kreeg met de verplichting om zich eraan te wijden. Hij woonde er en was drieëndertig jaar lang burgemeester van het dorp, tot de samenvoeging van de gemeenten in 1976.
Het uiterlijk van het kasteel is onveranderd gebleven, ondanks de Duitse en daarna Amerikaanse bezettingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers bleven maar een paar weken tijdens het offensief van von Rundstedt (dat het begin inluidde van het Ardennenoffensief in december 1944), maar richtten veel schade aan in het interieur. Baron Jacques de Fierlant Dormer werd tijdens de oorlog uit het kasteel verdreven en restaureerde het in 1948.