Logo Familiekamp 127

Er is dan wel een keuken met een kolenfornuis, maar soep maken en patatten koken gebeurt buiten, op een houtvuur in de tuin. Groenten schoonmaken en aardappelen schillen doen we 'in gemeenschap', ook in de tuin. Een grote kapeltent – in de tuin – doet dienst als eetzaal.

En de wc's? Drie hokjes in de tuin, elk voorzien van een plank-met-een-gat-in.

En ‘s morgens, vóór het ontbijt, doen de kinderen ochtendgymnastiek onder de kundige leiding van Lieve Van Hacht.

1953 VillersSteGertrude G 335x160 4

Allemaal goed wanneer het zonnetje schijnt, maar wat als het regent? Het tweede jaar hebben we al prijs: tien dagen regen. Zo erg dat het tuinpad herschapen is in een modderpoel. Geen nood. Met man en macht worden stenen aangesleept voor een dubbele snelweg, één naar de eetzaal en één naar de wc’s. De nieuwe 'macadam' wordt feestelijk geopend door Nonkel Jules die het lint (een rol wc-papier) doorknipt.

Het is ook de periode dat de beerput overloopt. Met ware doodsverachting heeft Victor Wellekens een diepe put gegraven, en daar de volle beerput in getransfereerd. Vandaar zijn eretitel van 'Ours Créateur' of Beer-Schepper. Niet dat er enig verband is, maar Victor is zeer sterk in de redactie van het feestmenu.

Hoe hou je zo’n twintigtal kinderen onder de 12 jaar tien dagen lang bezig?  Heel eenvoudig: door dammen te bouwen. ’s Morgens na het ontbijt: iedereen naar ’t Waterke.  Na de middag: platte rust en daarna… naar ’t Waterke.  Wij zijn – nog steeds – een familie van dammenbouwers, en als de loop van de Ourthe in die tijd een héél klein beetje gewijzigd is, dan zegt men daar in Durbuy en omstreken: 'La Grande Famille est passée par ici.'